Vörösboros diéta – csak ínyenceknek!

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2013.augusztus 10. | Kategória : Diéta

Vörösbor és sajt

Egy pohár finom borról a legszigorúbb fogyókúra alatt sem szabad lemondani, sőt egyes dietetikusok kifejezetten ajánlják is. Élénkíti a keringést és értékes összetevőinek hála a vörösbor jótékonyan hat az idegrendszerre és a vérképzésre is. A bor az egyik legrégebbi és legnépszerűbb ital, élvezeti cikkünk. Kiemeli az étel ízét, kellemesen átmelegít, kicsit felhevít és jótékonyan hat az emésztésre, a telítettségérzésre és ettől nem eszünk annyit, kevesebbel is beérjük lemondás érzete nélkül.

Francia kutatások szerint a borfogyasztók között kevesebb a kórosan elhízott egyén, hiszen a vörösbor savtartalma és számtalan egyedi alkotórésze segíti a szervezet egyensúlyát, sőt a méregtelenítését is. De vigyázat, napi egy pohár és nem több! A franciák biztosan tudják, hiszen az egyik legtöbb bort ott fogyasztják a világon és az elegáns francia nők titkát sokan irigylik.

De nézzük, mi miért is igyunk meg egy pohár vörösbort?

Diétához csak a száraz típusú borok jöhetnek szóba, az édes, félédes nem. A szép, testes vörös színű bor antioxidánsokban gazdag, csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást. Aki diétázik, az tudja, hogy a vércukor ingadozás mekkora megpróbáltatás. Egy kis célzott borfogyasztással kiegyensúlyozhatjuk a vércukorszintünket is. Javasolt még a vörösborhoz pár szem olajos magvat, pl. 2-3 gerezd diót, vagy egy szeletke sajtot (pl.: camembert vagy füstölt kecskesajt) is fogyasztani, hogy a zsírban oldódó vitaminok is könnyebben felszívódhassanak. Ennek kalóriaértéke csekély, bele kell, hogy férjen az egészséges diétás étrendünkbe.

Arra azért figyeljünk oda, ha sajtot fogyasztunk a vörösbor mellé, akkor a sajtot fogyasztás előtt 1 órával szobahőmérsékleten tartsuk, és így szolgáljuk fel, mivel így nagyobb gasztronómiai élvezetet nyújt.

Magyarországon számtalan kiváló vörösboros vidék van, így bármikor hozzáférhetünk egy jó kis minőségi szekszárdi, soproni, egri, vagy éppen villányi borhoz.

A vörösbor savas, így egyeseknél bizony étvágyfokozó érzést okozhat. Vannak, akiket eltelít a bor, kóstolgatnak és nem éheznek meg tőle, de vannak, akiknél farkasétvágyat okoz. Ki kell tapasztalni, hogy neked való-e a vörösbor a diétához, mert ha nem, akkor válassz más módszert!

Még valami: a bor mindig az étel előtt fogyasztandó és soha nem helyettesítheti magát az étkezést, hiszen a fontos fehérjéket, vitaminokat is magunkhoz kell venni. Másfél deci száraz vörösbor átlagosan 130 kalória (kcal), ezt is számoljuk bele a napi fogyasztásunkba.

Vagyis nem elég a pohár bor ahhoz, hogy lefogyjunk, a minőségi diéta és természetesen a kellő és rendszeres mozgás alapvető!

A vörösborok optimális és javasolt tárolási hőmérsékleten (általában 15-17° C-on) tárolva tovább őrzik meg a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. Szervírozás esetén ügyeljünk arra, hogy talpas, magas szárú vörösboros pohárba töltsük az italt.

Mindig vegyük figyelembe, hogy a borokat mindig egy kicsit hidegebbre kell hűteni, mint az ideális szervírozási hőmérséklet, mivel azok a pohárba töltést követően 1-2° C-ot felmelegednek!

A videón megtekinthető, hogyan lehet kinyitni, szépen és stílusosan tartani és kínálni a vörösbort!

Videó (bor kinyitása és kínálása):

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Aperol Spritz koktél
Aperol Spritz koktél

Tegyünk a pohárba 3 vagy 4 nagyobb darab jégkockát.

Close