Stíriai metélt
2014-01-28- Várható: 4 adag Stíriai metélt
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:30 óra
- Kész: 1:40 óra
A stíriai metélt nem tévesztendő össze a magyar eredetű vargabélessel, amely csupán csak néhány hozzávalójában mutat hasonlóságot az osztrák eredetű desszerttel szemben.
Borajánló: Tokaji Szamorodni édes borkülönlegesség
Hozzávalók:
- 1/2 kg tehéntúró
- 15 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1,5 dl tejföl
- 1/2 dl rum
- 5 dkg mazsola
- 1 db citrom
Elkészítés:
Lépés: 1
A tehéntúrót szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a megszitált lisztet, és összegyúrjuk a tojások sárgájával, a tejföllel, a cukorral és a sóval. Pár percig pihentetjük a tésztát, majd lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ezután nudli formákat vágunk belőle, majd forró, sós vízben kifőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
Lépés: 2
Elkészítjük a krémet: a vajat a porcukorral krémmé keverjük, hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a rumba áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Lépés: 3
A krémhez hozzákeverjük a kifőtt túrósmetéltet, és kivajazott, tűzálló tálban, 160 °C-os sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
1151,3 kcal -
Fehérje
38,3 g -
Zsír
108,9 g -
Szénhidrát
47,1 g -
Rost
0,9 g
Szerző: Horváth Györgyi on 2014.február 1.
Köszönöm a receptet! Nagyon finom volt, talán a legfinomabb amit eddig ettem:-)