Sertéspörkölt

2013-02-06
Sertéspörkölt
  • Várható: Sertéspörkölt 4 főre
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 1:15 óra
  • Kész: 1:30 óra

“A sertéshúsnak viszonylag semleges az íze, ezért a belőle készült ételeknél bátran lehet nagy hangsúlyt fektetni a fűszerezésre. Ez nincs másképp a sertéspörköltnél sem, ha jól akarjuk elkészíteni az ételt, akkor markánsan kell fűszerezni.”

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús, apróra vágva (a comb a legjobb)
  • 3 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 db zöldpaprika, apróra vágva
  • 1 db paradicsom, meghámozva, apróra vágva
  • őrölt fűszerpaprika
  • olaj
  • bors
  • őrölt kömény

Elkészítés:

Lépés: 1

Először pirítsuk meg a hagymát az olajon. A sertéspörkölt készítésének talán ez a legfontosabb pillanata, a markáns ízek elérésének érdekében meg kell pirítani a hagymát, nem baj, ha egy kicsit odakap.

Lépés: 2

A pörkölt készítésének másik fontos kérdése, hogy milyen zsiradékot használunk. A receptbe olajat írtam, de az igazán finom ízek eléréséhez talán sertészsírt érdemes használni, ami persze nem túl egészséges választás.

Lépés: 3

Visszatérve a recepthez – ha a hagyma megpirult, akkor adjuk hozzá a felkockázott húst, és süssük kérgesre őket. Ha ezzel megvolnánk, akkor húzzuk le az ételt a tűzről, és szórjuk meg a fűszerpaprikával. Ezt követően öntsünk a pörköltalapra annyi vizet, hogy a húsokat félig ellepje.

Lépés: 4

Finom szaftja a húsok kérgétől, és a zöldségektől lesz a sertéspörköltnek, ezért kell a receptbe a paradicsom és a paprika. Ha ezek belekerültek az ételbe, akkor fűszerezhetünk – ha lehet ezt több lépésben tegyük meg.

Lépés: 5

Fedő alatt pároljuk puhára a húsokat, a fokhagymát csak akkor tegyük bele az ételbe, ha a húsok már majdnem megpuhultak.

Lépés: 6

A sertéspörköltet sós burgonyával és savanyúsággal kínáljuk. Ha bort innának ehhez az ételhez, akkor mindenképpen egy alacsony tannintartalmú, könnyű, száraz vörösbort válasszanak, mondjuk egy minőségi kadarkát, amely a magyaros ételek legjobb kísérője.

Vendéglátóhelyek:

Ha szeretne idekerülni, kattintson a “Vendéglátóhelyek részére” menüpontra!

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Hideg túrólepény szilvásan

  • Somlói galuska (olajos magvakkal)

    Somlói galuska (olajos magvakkal)

  • Igazi tökös-mákos rétes

    Igazi tökös-mákos rétes

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyümölcsös sertésragu cukkínivel

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Sertésérmék gombával és különféle gyümölcsökkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Bőrös malacsült sörrel locsolva, sült céklával és sütőtökkel, párolt pezsgős lilakáposztával
Bőrös malacsült sörrel locsolva, sült céklával és sütőtökkel, párolt pezsgős lilakáposztával

Újév tájékán két ételt mindenképp az étlapunkra kell tűzni annak érdekében, hogy szerencsések és gazdagok legyünk az új évben magyar hiedelem szerint. Az egyik a malacsült.

Close