Mandulás-csokis keksz
2013-12-09- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Könnyű
- Várható: 33 db Mandulás-csokis keksz
- Felszolgálás: 5 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:20 óra
- Kész: 1:30 óra
Néhány nappal ezelőtt a Tschiboban nézelődtem és megakadt a szemem egy szép, karácsonyi süteményes formán. Egész pontosan, szilikon keksz forma volt.
Ez a süti forma olyan, hogy csak az egyik oldala lesz díszített a keksznek, így én a másik, vagyis a sima felét olvasztott csokival bevontam és megszórtam mandula forgáccsal. Valójában nem kellett hozzá nagy fantázia, de néha az egyszerű megoldás bizonyul a legjobbnak…
Azt a receptet készítettem el, amit a formához mellékelten kaptam. Nagyon finom, ropogós keksz készült, jól zárható dobozban napokig eltartható, friss marad.
Hozzávalók (36 darabhoz, nekem csak 33 db lett):
- 90 gr puha vaj
- 100 gr cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3/4 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- néhány csepp keserű mandulaolaj (én ezt kihagytam)
- fél kezeletlen citrom héja
- 1 teáskanál rum
- 225 gr liszt
- 25 gr étkezési keményítő
- mandulaszirom (mandulaforgács)
- 10 dkg 70%-os kakaótartalmú Lindt étcsokoládé (8 db keksz bevonásához volt elegendő)
Elkészítés:
Lépés: 1
A fél citrom héját lereszeltem. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem. Apránként belekevertem a tojást, a fűszereket és a rumot. A lisztet és a keményítőt átszitáltam és összekevertem és több részletben hozzáadtam a masszához. Végül alaposan átkevertem.
Lépés: 2
A tésztát letakartam műanyag fóliával és hűtőbe tettem egy napra.
Lépés: 3
Másnap a sütőt előmelegítettem (180 fok).
Lépés: 4
A formát kevés liszttel megszórtam és megtöltöttem tésztával, majd szépen lesimítottam mindegyik keksz hátulját.
Lépés: 5
Az előmelegített sütőben 8 percig sütöttem.
Lépés: 6
Néhány percig hagytam hűlni és kiemeltem a szép, hibátlan kekszeket a formából.
Lépés: 7
Amíg teljesen kihűlt a süti a csokit felolvasztottam csokiolvasztó gépben, de lehet víz-gőz fölött is, kb.3/4 evőkanál csokit kanalaztam a keksz sima felére, óvatosan elterítettem és mandulaforgáccsal megszórtam. Miután a csoki megszilárdult, dobozba tettem.
Kiváló gasztroajándék lesz belőle.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet