Mandulás almatorta vaníliamártással

2013-12-12
Mandulás almatorta vaníliamártással
  • Várható: Mandulás almatorta vaníliamártással 4 személyre
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 60perc
  • Kész: 1:15 óra

Borajánló: Tokaji Furmint (félédes, minőségi bor)

Hozzávalók (tésztához):

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg darált mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 db sütőpor
  • csipet só

Hozzávalók (töltelékhez):

  • 6 db alma
  • 1 db citrom
  • 1/2 dl körte pálinka
  • 4 dkg kristálycukor

Hozzávalók (tortaforma kikenéséhez):

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt

Hozzávalók (tészta megkenéséhez):

  • 1/2 dl tej
  • 8 dkg cukor

Hozzávalók (vaníliamártáshoz):

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 db tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • 4 dkg liszt

Elkészítés:

Lépés: 1

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és hűtőszekrényben 30-35 percig pihentetjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük. A citrom levét a pálinkával összekeverjük, és a cukrot felolvasztjuk benne. A félbevágott almákat ebben a lében fél órán át pácoljuk.

Lépés: 2

Egy kerek tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát két részre osztjuk, és tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Egyikkel kibéleljük a formát, ráhelyezzük a pácolt, felezett almákat, majd a tészta másik felével beborítjuk az egészet. Tejjel megkenjük a tetejét, és megszórjuk cukorral. A közepét kiszúrjuk, hogy sütés közben a gőz elpárologjon belőle. 160 °C-os sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

Lépés: 3

A vaníliamártáshoz a tejet a vaníliás cukorral együtt felforraljuk. A tojások sárgáját cukorral és liszttel krémmé verjük, majd folytonos keverés közben hozzáadjuk a felforralt tejhez. Vízgőz felett sűrűsödésig keverjük.

Tipp:

Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    1564,6 kcal
  • Fehérje

    23,1 g
  • Zsír

    189,1 g
  • Szénhidrát

    80,7 g
  • Rost

    3,1 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Zöldborsó krémleves
Zöldborsó krémleves

A vajat felforrósítjuk, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a zöldborsót hozzáadjuk.

Close