Mandulás almatorta vaníliamártással
2013-12-12- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Nehéz
- Várható: Mandulás almatorta vaníliamártással 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 60perc
- Kész: 1:15 óra
Borajánló: Tokaji Furmint (félédes, minőségi bor)
Hozzávalók (tésztához):
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg darált mandula
- 10 dkg kristálycukor
- 2 db tojás sárgája
- 1 db sütőpor
- csipet só
Hozzávalók (töltelékhez):
- 6 db alma
- 1 db citrom
- 1/2 dl körte pálinka
- 4 dkg kristálycukor
Hozzávalók (tortaforma kikenéséhez):
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
Hozzávalók (tészta megkenéséhez):
- 1/2 dl tej
- 8 dkg cukor
Hozzávalók (vaníliamártáshoz):
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 db tojás sárgája
- 25 dkg cukor
- 4 dkg liszt
Elkészítés:
Lépés: 1
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és hűtőszekrényben 30-35 percig pihentetjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük. A citrom levét a pálinkával összekeverjük, és a cukrot felolvasztjuk benne. A félbevágott almákat ebben a lében fél órán át pácoljuk.
Lépés: 2
Egy kerek tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát két részre osztjuk, és tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Egyikkel kibéleljük a formát, ráhelyezzük a pácolt, felezett almákat, majd a tészta másik felével beborítjuk az egészet. Tejjel megkenjük a tetejét, és megszórjuk cukorral. A közepét kiszúrjuk, hogy sütés közben a gőz elpárologjon belőle. 160 °C-os sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Lépés: 3
A vaníliamártáshoz a tejet a vaníliás cukorral együtt felforraljuk. A tojások sárgáját cukorral és liszttel krémmé verjük, majd folytonos keverés közben hozzáadjuk a felforralt tejhez. Vízgőz felett sűrűsödésig keverjük.
Tipp:
Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
1564,6 kcal -
Fehérje
23,1 g -
Zsír
189,1 g -
Szénhidrát
80,7 g -
Rost
3,1 g