Málnakrémes-rózsavizes bonbon

2013-11-26
Málnakrémes-rózsavizes bonbon
  • Várható: 24 db bonbon
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 2:30 óra
  • Kész: 2:45 óra

A nyáron vásároltam rózsavizet, limonádét készítettem és azzal ízesítettem. Nagyon ízlett mindenkinek. Gondoltam, ha a citromhoz ilyen jól illik a rózsavíz, akkor a málnához sem lehet rossz. Málnapürébe kevés rózsavizet cseppentettem és ebből készítettem krémet, ezt étcsokoládé burokba tettem. Nagyon kellemes ízt kaptam. A rózsavíz nagyon harmonikusan simult bele a málna kissé fanyar ízébe és csak utóízként jelent meg, de csak annyira, hogy pikánssá tegye azt.

Hozzávalók:

  • 15 dkg málna (fagyott állapotban)
  • 1 evőkanál méz
  • 17 dkg fehér csoki
  • 1 dkg puha vaj
  • 2 mokkáskanál balzsamecet
  • 4 mokkáskanál rózsavíz
  • 40 ml tejszín

Hozzávalók (burokhoz):

  • 30 dkg 65%-os étcsokoládé (Choceur) ALDI
  • 3 gr kakaóvaj por
  • 10 dkg fehér csoki (a díszítéshez)
  • 1 gr kakaóvaj por

Elkészítés (málnapüré):

Lépés: 1

A málnát hagytam kiolvadni szobahőn.

Lépés: 2

A málnát botmixerrel pürésítettem.

Lépés: 3

A magokat szitán átszűrtem.

Lépés: 4

A mézet és a málnát alacsony hőmérsékleten összeforraltam. Jó sűrű lett.

Lépés: 5

Amikor lehűlt beletettem a balzsamecetet és a rózsavizet. (Aki szereti az intenzívebb ízesítést a rózsavízzel, tehet bele többet is. Kóstolgatni kell!)

Elkészítés (krém):

  • A tejszínt gyöngyözésig melegítem. (leveszem a tűzről)
  • Az apróra tört csokit beleteszem a tejszínbe, és egyneműre keverem.
  • Ha lehűlt (35 fokra) a krém, hozzákeverem a puha vajat. Jól átkeverem.
  • Végül hozzáadom a málnapürét. Szobahőn hagyom állni.

Elkészítés (burok):

  • Először a fehér csokit felolvasztom és temperálom.
  • A darabokra tört csokit felolvasztom. (csokiolvasztó gépben 40-45 fok).
  • Kiveszem a csokiolvasztó tálat a gépből, hűvös lapra helyezem (pl. konyhapult) és állandó keverés mellett lehűtöm a csokit 33-34 fokra és beleszórom a kakaóvaj port. Kevergetve tovább hűtöm 29-30 fokra. Ez a munkahőmérséklet.
  • Műanyag konyhai kesztyűt húzok, és a tisztára törölt polikarbonát forma mélyedéseit kicsit bemaszatolom az olvasztott fehér csokival. Kb. 20 percre hűtőbe teszem. Ezalatt az idő alatt az étcsokoládét felolvasztom és temperálom.

Tipp (csokoládé temperálás):

A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra (pl. konyhapult) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fok-ra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet, akkor kiveszem a hűtőből a bonbon formát, és beleöntöm a temperált étcsokoládét. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak), és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm akkor sok megy veszendőbe. A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.

A fehér csokoládé szép, márványos díszítésként jelent meg a bonbonokon.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(3 / 5)

3 5 1
Értékelje a receptet

1 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alkoholos koktélok
Top 25 alkoholos koktél

Mára már a vendéglátás részéve váltak a koktélok. Szinte nincs olyan vendéglátóhely, ahol ne lehetne legalább 1-2-öt közülük megtalálni. Természetesen még mindig az egyszerűbben elkészíthető koktélok (pl.: Vodka Narancs, Gin...

Close