Kókuszos-likőrös szaloncukor
2013-12-05- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Könnyű
![Kókuszos-likőrös szaloncukor](http://www.gasztrotrend.hu/wp-content/uploads/2013/12/likoros-kokuszos-szaloncukor-575x262.jpg)
- Várható: 45 db Kókuszos-likőrös szaloncukor
- Felszolgálás: 10 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:10 óra
- Kész: 1:20 óra
A házi szaloncukor készítés egyáltalán nem nehéz feladat. Kellemes kikapcsolódás, lehet együtt készíteni a gyerekekkel és ráhangol az ünnepre. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel finomabb, mint a boltok polcain sorakozó meglehetősen drága társaik.
Alapreceptként a Katuci konyha blognál olvasott recept szolgált. Az elmúlt évben is ezt a receptet használtam alapként, nagyon ízlett mindenkinek.
A kókuszos ízt még jobban kiemelte, hogy a receptben javasolt víz helyett kókusz likőrt tettem. A gyerekeknek talán nem ez lesz a kedvenc, de a felnőtteknek biztos:)
Hozzávalók:
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg cukor
- 5 cl kókusz likőr
- 17,5 dkg tejcsoki
- 3 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók (bevonáshoz):
- 20 dkg étcsokoládé (nálam: 70 %-os Lindt)
- 3 gr kakaóvaj por
Elkészítés:
Lépés: 1
A mandulát, a cukrot és a kókusz likőrt aprító gépben pépesítem (gyurma minőségűre).
Lépés: 2
A csokit felolvasztom víz-gőz fölött és a mandula péphez adom, elkeverem. Végül hozzáadom a kókuszreszeléket és összekeverem. Műanyag fóliába csomagolom, zárható dobozban hűtőbe teszem néhány órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivéve tapasztalhatjuk, hogy szilárdra dermedt, de nem baj, mert így könnyű lesz vele dolgozni.
Lépés: 3
A szilárd masszából levágunk, vagy letörünk 8-9 gr-os darabokat (megmértem egyenként mindegyiket, de aki ügyes, az szemre is készítheti a darabokat). Ezután minden darabkából szaloncukrot formázunk és egy sütőpapírral kibélelt tálra, tálcára tesszük, és amíg a bevonáshoz a csokit temperáljuk, hűvös helyen tároljuk.
A csoki olvasztása, temperálása:
Az apróra tört csokit felolvasztjuk, víz-gőz fölött vagy csokiolvasztó gépben. Tipp: 40-45 foknál ne legyen melegebb
Állandó keverés mellett visszahűtjük 34-35 fokra és beletesszük a kakaóvaj port, jól elkeverjük, és 31-32 fokra hűtjük. Így lesz finom vékony, roppanós a csokiburok.
Egy villa segítségével mindegyik szaloncukrot megmártjuk a csokiban, a felesleget lecsepegtetjük és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük, teljes dermedésig hűvös helyre (kamra vagy hűtő) tesszük.
Miközben a kimártást végezzük, mérni kell a csoki hőmérsékletét, mert ha nagyon lehűl, akkor nem lesz szép (kicsit foltos lesz) a burok. Kb. 5-6 cukrot lehet megmártani, akkor jól át kell keverni és mérni. Ha a hőmérséklet nem megfelelő, akkor egy kicsit melegítsük fel a csokit.
Csomagolás:
Kedvünk szerint csomagolhatjuk színesbe, mintásba, fényesbe…
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet