Gemenci őzgerinc hidegen, vörösboros körtével

2013-10-06
Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
  • Várható: Gemenci őzgerinc hidegen, vörösboros körtével 4 személyre
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 7perc
  • Elkészítési idő: 3:00 óra
  • Kész: 3:07 óra

Hozzávalók:

  • 1,2 kg csontos őzgerinc (fagyasztva ekkora kiszerelésben is kapható)
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • 30 dkg vegyes zöldség
  • 1 vöröshagyma
  • 7-8 evőkanál olaj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 10-15 szem fekete bors

Hozzávalók (gesztenyekrémhez):

  • 10 szem gesztenye
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál narancslé
  • 1 evőkanál rum

Hozzávalók (gyümölcsköretekhez):

  • 4-5 dl vörösbor
  • 2 dl víz
  • 2 púpozott evőkanál cukor
  • kis darabka fahéj
  • néhány szem szegfűszeg
  • 4 körte
  • 1 narancs
  • 1 kiwi
  • 8 szem szeder

Hozzávalók (tál díszítéséhez):

  • kis darabka sült sütőtök
  • szőlő

Elkészítés:

Lépés: 1

Az őzgerincet lehártyázzuk, majd sóval és apróra vágott kakukkfűvel bedörzsöljük.

Lépés: 2

A zöldséget meg a hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük és egyenletesen tepsire szórjuk. A gerincet rátesszük, az olajjal meglocsoljuk. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a húsra borítjuk. A megtisztított fokhagymát, a babérlevéllel meg a borssal együtt a zöldségekre szórjuk.

Lépés: 3

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük. Nem tovább, mert a közepének rózsaszínűnek kell maradnia. Ha kihűlt, tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Lépés: 4

Elkészítjük a gesztenyekrémet. Ehhez a gesztenyét enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. 5 deka vajon a lisztet megfuttatjuk, de nem pirítjuk meg. A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. Így sűrű besamelmártás lesz belőle, amit ha kihűlt, a gesztenyével együtt ledarálunk. A maradék vajjal habosra keverjük, a narancslével meg a rummal ízesítjük, ha kell kissé megsózzuk. A bort a gyümölcskörethez a vízzel lábasba töltjük. A cukorral ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük. Ha felforrt, a meghámozott körtét belerakjuk. Amint újra forr, a tűzről lehúzzuk, és a gyümölcsöt így hagyjuk kihűlni.

Lépés: 5

A narancsot jól megmossuk, fölszeleteljük. Mindegyikre egy-egy karika kiwit, és egy-egy szem szedret teszünk.

Lépés: 6

Következik a tálalás. A húst a gerinccsontról egészben lefejtjük, azután vékonyan fölszeleteljük. A csontot a gesztenyekrémmel megkenjük, a hússzeleteket úgy fektetjük rá, hogy azok félig takarják egymást. Tálra tesszük. A maradék gesztenyekrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd ízlésesen az őzgerinc tetejére nyomjuk. Sült sütőtökszeletekkel díszítjük. A kiwis-szedres narancsot körérakjuk, ahogyan a lecsepegtetet, legyezőszerűen bevágott vörösboros körtét is. Különösen szép lesz, ha ezek a tál sarkaiba kerülnek. A tálat még szőlővel is díszíthetjük, ami persze körete is a húsnak.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    1100 kcal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Debutant koktél
Debutant koktél

A pezsgő kivételével a pépesített görögdinnyét, és a többi hozzávalót rázzuk össze jéggel a shakerben.

Close