Gemenci őzgerinc hidegen, vörösboros körtével
2013-10-06- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Hideg előétel
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: Gemenci őzgerinc hidegen, vörösboros körtével 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 7perc
- Elkészítési idő: 3:00 óra
- Kész: 3:07 óra
Hozzávalók:
- 1,2 kg csontos őzgerinc (fagyasztva ekkora kiszerelésben is kapható)
- só
- friss vagy szárított kakukkfű
- 30 dkg vegyes zöldség
- 1 vöröshagyma
- 7-8 evőkanál olaj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 10-15 szem fekete bors
Hozzávalók (gesztenyekrémhez):
- 10 szem gesztenye
- só
- 15 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2 evőkanál narancslé
- 1 evőkanál rum
Hozzávalók (gyümölcsköretekhez):
- 4-5 dl vörösbor
- 2 dl víz
- 2 púpozott evőkanál cukor
- kis darabka fahéj
- néhány szem szegfűszeg
- 4 körte
- 1 narancs
- 1 kiwi
- 8 szem szeder
Hozzávalók (tál díszítéséhez):
- kis darabka sült sütőtök
- szőlő
Elkészítés:
Lépés: 1
Az őzgerincet lehártyázzuk, majd sóval és apróra vágott kakukkfűvel bedörzsöljük.
Lépés: 2
A zöldséget meg a hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük és egyenletesen tepsire szórjuk. A gerincet rátesszük, az olajjal meglocsoljuk. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a húsra borítjuk. A megtisztított fokhagymát, a babérlevéllel meg a borssal együtt a zöldségekre szórjuk.
Lépés: 3
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük. Nem tovább, mert a közepének rózsaszínűnek kell maradnia. Ha kihűlt, tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Lépés: 4
Elkészítjük a gesztenyekrémet. Ehhez a gesztenyét enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. 5 deka vajon a lisztet megfuttatjuk, de nem pirítjuk meg. A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. Így sűrű besamelmártás lesz belőle, amit ha kihűlt, a gesztenyével együtt ledarálunk. A maradék vajjal habosra keverjük, a narancslével meg a rummal ízesítjük, ha kell kissé megsózzuk. A bort a gyümölcskörethez a vízzel lábasba töltjük. A cukorral ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük. Ha felforrt, a meghámozott körtét belerakjuk. Amint újra forr, a tűzről lehúzzuk, és a gyümölcsöt így hagyjuk kihűlni.
Lépés: 5
A narancsot jól megmossuk, fölszeleteljük. Mindegyikre egy-egy karika kiwit, és egy-egy szem szedret teszünk.
Lépés: 6
Következik a tálalás. A húst a gerinccsontról egészben lefejtjük, azután vékonyan fölszeleteljük. A csontot a gesztenyekrémmel megkenjük, a hússzeleteket úgy fektetjük rá, hogy azok félig takarják egymást. Tálra tesszük. A maradék gesztenyekrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd ízlésesen az őzgerinc tetejére nyomjuk. Sült sütőtökszeletekkel díszítjük. A kiwis-szedres narancsot körérakjuk, ahogyan a lecsepegtetet, legyezőszerűen bevágott vörösboros körtét is. Különösen szép lesz, ha ezek a tál sarkaiba kerülnek. A tálat még szőlővel is díszíthetjük, ami persze körete is a húsnak.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
1100 kcal