Briósban sült halpástétom

2012-11-29
Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
  • Várható: Briósban sült halpástétom 6 főre
  • Felszolgálás: 6 fő
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 2:20 óra
  • Kész: 2:30 óra

Hozzávalók (halpástétomhoz):

  • 50 dkg fagyasztott tengeri halfilé
  • 10 dkg parajlevél (spenót)
  • 2 zsemle
  • 1 mokkáskanál halétel fűszerkeverék
  • őrölt bors
  • késhegynyi mustár
  • őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál friss vagy feleannyi szárított kapor
  • 1 mokkáskanál friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 kiskanál zselatinpor

Hozzávalók (brióshoz):

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1/2 mokkáskanál só
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • liszt (a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás (a tészta megkenéséhez)

Elkészítés:

Lépés: 1

A halat szobahőmérsékleten fölengedjük, levét kinyomkodjuk.

Lépés: 2

A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket leforrázzuk, hideg vízben lehűtjük és konyharuhára fektetve megszikkasztjuk.

Lépés: 3

A zsemlét meghámozzuk, vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk.

Lépés: 4

A halból 20 dekára való szép szeletet a fűszerkeverékkel megszórunk, és a parajlevelekbe beburkolva félreteszünk. A többit a zsemlével kétszer ledaráljuk (merülőmixerrel még könnyebb). Utána megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral és a szerecsendióval fűszerezzük, majd az apróra vágott kaprot meg tárkonyt is hozzáadjuk. A tojássárgájával és a tejszínnel simára dolgozzuk, a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük.

Lépés: 5

A tésztához való lisztet átszitáljuk, a közepét kimélyítjük, és a langyos tejet beleöntjük. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg kb. 15 perc alatt - felfut. Ezután a tojással, az olvasztott vajjal, a sóval meg a reszelt szerecsendióval félkemény tésztává dagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk, és 15 percig kelesztjük, majd további 15 percre hűtőbe rakjuk, hogy ugyanolyan hőmérsékletű legyen, mint a halas töltelék.

Lépés: 6

Közben a parajos halszeletet zselatinnal megszórjuk, ami majd a sütés közben kioldódó nedvességet beszívja, nehogy a tészta elázzon. Végül ezt is behűtjük.

Lépés: 7

Egy kartonlapból 25 centi hosszú, 15 centi széles halformát vágunk ki. A tésztát enyhén belisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk. A sablont rátesszük, és két formát vágunk ki belőle. Az egyiknél a hal szemének is készítünk nyílást, ez lesz a teteje. A leeső tésztából a száját meg az uszonyait formázzuk meg, és a szeme körül is ezzel díszítjük.

Lépés: 8

Az alsó tésztalapot óvatosan - hogy formáját megőrizze - sütőpapírral bélelt tepsire csúsztatjuk. A halas krém felét rákenjük úgy, hogy a tészta szélén körben kb. 1,5 centis helyet szabadon hagyunk. A parajba burkolt halszeletet ráfektetjük, és a halas massza másik felével beborítjuk. A tészta szabadon hagyott szélét felvert tojással megkenjük. A másik tésztadarabbal befedjük, és a tésztaszéleket a találkozásnál összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, a szemét, a száját és az uszonyait rátapasztjuk. Végül egy ollóval megcsipkedjük, azaz "rárajzoljuk" a pikkelyeket.

Lépés: 9

Előmelegített sütőben, erős lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig, majd a lángot kissé (20 °C -kal) mérsékelve további 35 percig sütjük. Mielőtt felszeletelnénk, fél órán át pihentetjük. Langyosan, hidegen egyaránt finom. Tartármártás illik hozzá.

Jó tanács:

Még szebb lesz a pástétom ha lazacból készítjük, ugyanis ennek rózsaszínes vágásfelülete – pirosas színe a fehér tésztától jobban elüt.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    612 kcal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kókuszos hárommiatyánkos süti
Kókuszos hárommiatyánkos süti

Azoknak ajánlom elkészíteni, akik mindig időhiányban szenvednek, mert ez olyan egyszerű, gyors sütemény, amely összeállítható annyi idő alatt, míg az ember három miatyánkot elmond.

Close