Barackpálinkás trüffel

2013-12-15
Barackpálinkás trüffel
  • Várható: 22 db Barackpálinkás trüffel
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 60perc
  • Kész: 1:10 óra

A trüffel és a gasztroajándék készítés utáni vágyam, az elmúlt évben kezdődött. Szaloncukor csomagolása közben, hogy ne váljon túl mechanikussá a tevékenység, Kirstie Allsopp karácsonyra hangoló műsorát néztem. Kirstie itt kreativitásra buzdítja nézőit. Hímez szép szalvétát, varr függönyt, amit előzőleg egy profi kézműves segítségével kézzel festenek, önt gyertyát, és meglátogat egy neves csokoládé készítő mestert is, ahol trüffelt készítenek közösen. Elbűvölt a műsor. Arra az elhatározásra jutottam, hogy nincs többé kutatás-keresés a tömegcikkek között a boltokban, magam készítette ajándékokkal (köztük csokival), fogom elárasztani a családomat, és persze a szeretetemmel…

A Barackpálinkás trüffelt a „Praliné Paradicsom” receptje alapján készítettem.

Hozzávalók (trüffelhez):

  • 60 gr tejszín
  • 15 gr akácméz
  • 20 gr pálinka (nálam: barack)
  • 15 gr étcsokoládé (nálam: 65%-os Choceur ALDI)

Hozzávalók (burokhoz):

  • 150 gr étcsokoládé (nálam: 65%-os Choceur ALDI
  • 1,5 gr kakaóvaj por
  • kakaópor
  • chili (őrölt)

Elkészítés:

Lépés: 1

A tejszínt és a mézet gyöngyözésig melegítem.

Lépés: 2

A csokit apróra töröm és felolvasztom (csokiolvasztó gépben, vagy víz-gőz fölött).

Lépés: 3

Állandó keverés mellett apránként hozzáadom a csokihoz a meleg, mézes tejszínt. Így szép fényes krémet kapok.

Lépés: 4

Végül hozzáadom a pálinkát is. Alaposan átkeverem botmixerrel.

Lépés: 5

A krémet zárható lapos dobozba öntöm, vagy kanalazom, és hűtőbe teszem néhány órára. Lényeg, hogy formázható állagúra dermedjen.

Formázás:

Vékony, műanyag kesztyűben (Müller-ben szoktam venni), gömböket formázok a dermedt krémből és ismét a hűtőbe teszem.

Burok készítés:

Első lépésként elkészítjük a chilis kakaóport: Egy nagyobb lapos tányérra néhány kanál kakaóport kanalazunk és ízlés szerint (kóstolgatni kell) őrölt chillit szórunk bele.

A burokhoz a csokit temperáljuk. A csokit felolvasztom (40-45 fok), a csokiolvasztó gépben, vagy víz-gőz fölött. Állandó keverés mellett, lehűtöm 33-34 fokra és hozzáadom a kakaóvaj port, kevergetve tovább hűtöm a munkahőmérsékletre, 31-32 fokra.

Kesztyű húzok a kezemre és a tenyeremet jól becsokizom a temperált csokival, gyors mozdulatokkal a trüffel golyók teljes felületét bekenem vele. Ahogy egyet bekentem, beleejtem a kakaóba és meghempergetem abban. Ha mindegyikkel megvagyok, hideg helyre, vagy hűtőbe teszem, dermedés után egy szitán egyenként átforgatom a trüffeleket, hogy a felesleges kakaó lehulljon róluk.

Lehet csomagolni… gyönyörködni és nem utolsó sorban kóstolni!

Tipp:

A csoki temperálását, kakaóvaj por hiányában, lehet a beoltásos módszerrel is csinálni.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Töltött burgonya
Töltött burgonya

A töltött krumpli receptje egyszerű, gyors, így kiváló vacsora lehet belőle.

Close