Angostura Bitters

2013-07-08
  • Várható: 1 üveg Angostura Bitters (Angostura)
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 1:05 óra
  • Kész: 577:15 óra

A kevert italok (koktélok) egy igen gyakori hozzávalója.

Néhány koktél, amelyben Angostura Bitters (rövidebb nevén: Angostura) is felhasználásra kerül: Manhattan, Godfather, Old Fashioned, Rob Roy, Cobra

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál (kb. 30 g) szárított narancshéj
  • 1 narancs hámozott héja
  • 1/4 csésze (kb. 6 dkg) magozott kései meggy (wild cherry)
  • 2 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd, magok kikaparva (a héjat vágjuk óvatosan hosszában ketté, és kaparjuk ki az összetapadt apró magokat)
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg
  • 1/4 csésze (kb. 6 dkg) kvasszia (quassia) chips (kvasszia fa keserű kérge)
  • 2 borókabogyó
  • 1/8 teáskanál zúzott, pörkölt kakaóbab (cacao nibs)
  • 1 csipet feketedió levél (black walnut leaves)
  • 1/2 teáskanál fahéj chips (cinnamomum cassia, vagy más néven kínai fahéj)
  • 1/4 teáskanál vadcseresznye fakéreg (wild cherry bark)
  • 1/4 teáskanál orris (flórenci nőszirom) gyökér (orris root)
  • 2 csésze (5 dl) rye whiskey (pl.: Jim Beam Rye)
  • 1 1/2 csésze (3,75 dl) víz
  • 2 evőkanál sűrű cukorszirup

1 teáskanál = 5 ml = 5 g

Hozzávalók (sűrű cukorsziruphoz):

  • 2 csésze barna vagy nádcukor (kb. 50 dkg) – lehetőleg ne hagyományos fehér cukrot használjunk
  • 1 csésze (2,5 dl) víz

Elkészítés:

Lépés: 1

Miután a vaníliarúdból kikapartuk a magokat, és a narancs héját is lehámoztuk, rakjuk a rye whiskey, a víz, és a cukorszirup kivételével a többi hozzávalót egy fedéllel is zárható kb. 1 literes tiszta üvegedénybe.

Lépés: 2

Töltsük az üvegbe az 5 dl rye whiskeyt. Ha az alkohol nem lepi el a hozzávalókat, akkor töltsünk rá még egy keveset.

Lépés: 3

Fedjük le az üvegedény tetejét, és táruljuk a keveréket szobahőmérsékleten 2 hétig. Rázzuk fel naponta 1-3-szor az üveget.

Lépés: 4

A 2 hét letelte után vegyük ki a 2 fahéjrúdat és az 1 vaníliarúdat az üvegből, majd tegyük félre.

Lépés: 5

Szűrjük át az elegyet egy cheesecloth-al (egy laza szövésű géz-szerű pamut rongy) bélelt tölcséren keresztül egy tiszta üvegpalackba. Addig ismételjük a szűrést, ameddig az összes üledék (szilárd anyag) eltávolításra nem kerül.

Lépés: 6

Fedjük le az üvegedény tetejét, és tegyük félre.

Lépés: 7

A cheesecloth-al felfogott szilárd anyagot, a fahéjrúdakkal és a vanília rúddal együtt tegyük bele egy közepes méretű serpenyőbe (edénybe), majd öntsünk rá 1 1/2 csészényi (3,75 dl) vizet.

Lépés: 8

Forraljuk fel a vizet közepes-magas hőn, majd fedjük le a serpenyőt, és főzzük tovább az elegyet alacsony lángon 10 percig.

Lépés: 9

Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, a szilárd anyagot a folyadékkal együtt rakjuk egy tiszta üvegedénybe. Fedjük le az üveget, és tároljuk szobahőmérsékleten napfénytől mentes helyen 1 hétig.

Lépés: 10

Miután letelt az egy hét, készítsük el a sűrű cukorszirupot, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Lépés: 11

Szűrjük le a szilárd anyagot tartalmazó folyadékot egy cheesecloth-al (egy laza szövésű géz-szerű pamut rongy) bélelt tölcséren keresztül egy tiszta üvegpalackba. Addig ismételjük a szűrést, ameddig az összes üledék (szilárd anyag) eltávolításra nem kerül. Dobjuk ki az összes szilárd anyagot.

Lépés: 12

A most megtisztított folyadékot öntsük át a rye whiskeys üvegedénybe, és adjunk hozzá 2 evőkanálnyi sűrű cukorszirupot. Fedjük le az üveg tetejét, és rázzuk jól fel, hogy a szirup feloldódjon.

Lépés: 13

Hagyjuk állni az elegyet szobahőmérsékleten napfénytől mentes helyen 3 napig.

Lépés: 14

Miután letelt a 3 nap, távolítsuk el kanállal a folyadék tetején felgyülemlett felesleges törmeléket, és utoljára szűrjük át a gyomorkeserűt (Angostura Bitters) egy cheesecloth-al (egy laza szövésű géz-szerű pamut rongy) bélelt tölcséren keresztül egy tiszta üvegpalackba.

Lépés: 15

Tölcsér segítségével öntsük át kisebb üvegpalackokba az Angostura-t, és használat előtt rázzuk fel. Tároljuk szobahőmérsékleten, legfeljebb 1 évig.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Őszi barackbólé

    Őszi barackbólé

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Teapuncs arábiából

  • Mexican (Tequila) Bloody Mary koktél

    Mexican (Tequila) Bloody Mary koktél

  • Lynchburg Lemonade koktél

    Lynchburg Lemonade koktél

  • Fuzzy Navel koktél

    Fuzzy Navel koktél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.