Almás–fahéjas tekercs
2012-11-18- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Nehéz
- Várható: Almás–fahéjas tekercs 24 főre
- Felszolgálás: 24 fő
- Előkészületi idő: 60perc
- Elkészítési idő: 25perc
- Kész: 1:25 óra
Hozzávalók (tekercshez):
- 1 kg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 csomag élesztő
- 1 teáskanál só
- 1/2 csésze tej
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 3 nagy tojás
1 csésze = 2,5 dl
Hozzávalók (almás töltelékhez):
- 2 nagy alma, meghámozva, kimagozva és apróra vágva
- 2 evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Hozzávalók (fahéjas-cukros feltéthez):
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Lépés: 1
Az almatöltelék elkészítése: egy közepes lábasban összekeverjük az almát, lisztet, cukrot, és vajat.
Lépés: 2
Közepes lángon felforraljuk.
Lépés: 3
3 percig főzzük.
Lépés: 4
Alacsonyabb lángon tovább főzzük 10 percig, és folyamatosan keverjük, amíg sűrű nem lesz.
Lépés: 5
Fahéjat és szerecsendiót keverünk bele.
Lépés: 6
Teljesen lehűtjük.
Lépés: 7
Amíg a töltelék hűl, előkészítjük a tésztát.
Lépés: 8
Egy nagy tálban összekeverünk egy pohár lisztet, cukrot, felolvasztatlan élesztőt és sót.
Lépés: 9
Fél pohár vizet tejjel és vajjal felmelegítünk (kb. 50-55 fokon).
Lépés: 10
Fokozatosan hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz.
Lépés: 11
Közepes sebességgel felverjük 2 percig, néha levakarjuk a tálból.
Lépés: 12
Hozzáadjuk a tojásokat és egy csésze lisztet. Felverjük gyorsan 2 percig, alkalmilag levakarjuk a tálból.
Lépés: 13
Annyi lisztet keverünk bele, hogy puha tésztát készítsünk.
Lépés: 14
Enyhén lisztes felületen dagasztjuk a tésztát, amíg sima, nyúlékony lesz, 8-10 percig.
Lépés: 15
Letakarjuk, és pihenni hagyjuk 10 percig.
Lépés: 16
A tésztát 2 egyenlő résszé választjuk szét.
Lépés: 17
Mindkettőt 20×30 cm-es téglalappá sodorjuk.
Lépés: 18
A kihűlt almatölteléket elkenjük rajtuk.
Lépés: 19
A hosszabbik végeknél elkezdjük szorosan feltekerni a tésztát.
Lépés: 20
A széleket csípjük meg, hogy lezárjuk.
Lépés: 21
Mindkét tekercset vágjuk 12 egyenlő darabra.
Lépés: 22
Helyezzük a vágott oldalakat felfelé, kettő 21 cm-es zsírozott serpenyőben.
Lépés: 23
Takarjuk le, hagyjuk kelni meleg, elkülönített helyen, ahol duplájára nő kb. 45 perc alatt.
Lépés: 24
Amíg a tészta kel, készítsük elő a fahéjas-cukros feltétet.
Lépés: 25
A cukrot, fahéjat, és szerecsendiót keverjük jól össze.
Lépés: 26
Miután a tészták megkeltek, a tekercseket szórjuk meg a fahéjas-cukros feltéttel.
Lépés: 27
Süssük 190 fokos sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg elkészül.
Lépés: 28
Vegyük ki a tepsiből, és tálaljuk melegen.
Átlag értékelés
(3 / 5)
2 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
220,4 kcal -
Fehérje
4 g -
Zsír
4,9 g -
Szénhidrát
40,3 g -
Cukor
18,6 g -
Nátrium
143,2 mg