A varázslatos gyömbér – szerelem, ayurveda a modern konyhában

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2013.augusztus 7. | Kategória : Fűszerek

Gyömbér gyökér

A gyömbér, ez a jellegzetes illatú és nagyon karakteres ízű fűszer és gyógynövény keletről, az indiai konyhából került az asztalunkra. Érdekessége, hogy az európai konyhában elsősorban édességekhez kezdték használni, gyömbéres-mézes sütik és kekszek ízesítéséhez. Nekem is az első élményem egy karácsonyi illat volt, amelyet egy gyömbéres süti árasztott magából. De ma már nem csak édességek készítéséhez használják: italok (pl.: gyömbérsör és gyömbérlikőr), kávék (pl.: gyömbéres kávé), turmixok (pl.: Gyömbérörvény) és koktélok (pl.: Sobieski Hot Mama), és húsételek ízesítője, de akár forrázva teaként is fogyasztható, sőt fagyiként is láttam már, hogy felhasználásra került. Te hogy szereted?

A modern konyha és gasztronómia is felfedezte magának, így egyre több helyen találkozhatunk vele valamilyen formában, szárítva, kandírozva, sőt nyersen is.

A gyömbérgyökér rendkívül kellemes, nyersen erős, édeskés ízű. Azt mondják, a friss gyömbérben rengeteg a tápanyag, sőt az antioxidáns is, de főleg a héja alatt, így jobb, ha csak megmossuk és lereszeljük. Én kóstoltam kis darabkát rágva – nagyon csípi a nyálkahártyát.

Az ayurvédikusok ezért hevítő élelmiszerek csoportjába sorolják, és mivel élénkíti a vérkeringést, a szerelem egyik fokozójának tartják. Az a szerencsés, ha a férfi és a nő is fogyasztja.

Mégis mire jó még a gyömbér? – Emésztési panaszok, megfázás és hörghurut ellen javasolják, de csökkenti a puffadást és segíti az étvágyunk helyreállítását is. Azt hiszem a gyömbéres süti (pl.: mézeskalács, vagy gyömbéres keksz) már önmagában is igazán étvágygerjesztő. A keleti hajós népek tengeribetegség ellen is ajánlották egy kis darabka rágcsálását, állítólag még az éberséget is fokozza.

Az indiai konyha híres a speciális fűszerezéséről, az indiai ételekben is nagyon gyakran találkozhatunk a gyömbérrel.

Az ayurvédikus diéta szerint az a gyógyszered, amit megeszel, így személyre szabottan jár a különböző problémák, de a karcsúságra vágyók kedvében anélkül, hogy koplalni és szenvedni kellene. Ez jó hír a modern háziasszonyoknak is!

Az ayurvédikus tanokat, melyek fontos része az étrend, több ezer éve alkalmazzák sikerrel Indiában. Eszerint három féle embercsoport van, és e csoportosítás szerint tesz ajánlást arra, hogy ki mit egyen, hiszen ugyanaz az étel a különböző típusú emberekre eltérő hatást gyakorol. Vagyis, ami a szomszédomnak, barátnőmnek jó, az nem biztos, hogy nálam is beválik…

  • Vata (levegő típus) – Soványabb, mozgékony, idegesebb alkat. Eredeti, kreatív ember, de hajlamos a túlfűtöttségre, sőt a szorongásra is.
  • Pitta (tűz típus) – Többnyire átlagos testfelépítésű. Intelligens, aktív, erőteljes, tettrekész. Megharcol az igazáért, de túlzott esetben, frusztrálttá, türelmetlenné, agresszívvá válik.
  • Kapha (föld típus) – Erőteljes, kissé kövérkés alkat, aki sokat képes tűrni, dolgozni, de aki szereti a sok pihenést, alvást is. Nehéz kihozni a sodrából, de hajlamos az ellustulásra, elkényelmesedésre.

Te vajon melyik típusból hordasz magadban többet?

Videó (pucolás és apróra vágás, reszelés):

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Jet Pilot koktél
Jet Pilot koktél

Öntsük a hozzávalókat egy keverőgépbe vagy turmixgépbe (blender).

Close